Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Президентът се застъпи за правата на българите в Украйна

България ще продължи да бъде застъпник за реализирането на европейската перспектива на Украйна, заяви президентът Румен Радев.
Той проведе среща на „Дондуков“ 2 с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи, съобщи от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев е изразил очакването си активните двустранни отношения да допринесат и за увеличаването на икономическия обмен и за задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката.

Държавният глава е бил категоричен, че кризата в Източна Украйна може да бъде решена единствено с политически средства и е призовал за пълното спазване на Минските споразумения и от двете страни.

Президентът Радев е призовал също провеждащата се в Украйна административно-териториалната реформа в Одеска област да отчита историческия характер и да съхрани статута на Болградския район, като той бъде запазен в сегашните си административно-териториални граници.

Българите в Украйна са „жив мост“ между нашите две страни, е заявил държавният глава. Очаквам подготвяните нови закони за образованието и държавния език да не ощетят по никакъв начин обучението по български език на нашето малцинство, е казал още Румен Радев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *