Тръмп издаде смекчена заповед за спиране гражданите на чужди държави

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа нова заповед, с която инструктира съответните части от администрацията да ограничат достъпа до страната на граждани на 6 държави от Близкия изток и Африка.

След като предишната му заповед от 27 януари бе посрещната с много критики, съдебни искове и блокиране от федерален съд, новата е по-сдържана и действието ѝ е отложено с 10 дни, за да се избегне предишният хаос по граници и летища.

Десетки хиляди притежатели на разрешение за постоянно пребиваване и т.нар. зелени карти от въпросните държави не попадат под действието на новия режим.

Бежанци, които към момента на подписване на заповедта са в процес на преместване в САЩ, както и такива, на които е даден такъв статут от САЩ, но още не са потеглили, ще могат да пътуват до страната.

Бежанците от Сирия, на които в предишната заповед бе забранено да идват без да се посочва краен срок за забраната, този път не са обект на специално отношение. Те попадат в общата забрана за бежанци от споменатите държави, за които се налага 120-дневен срок за недопускане през американските граници. Тези 4 месеца, обаче, може да бъдат подновени в още един срок и тази процедура на анализ и мониторинг да продължи безкрайно.

Засегнатите държави отново са Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен, но от списъка е отпаднал Ирак. В следващите 90 дни техни граждани няма да могат да пътуват до САЩ.

Основният мотив е, че мярката се предприема за защита на националната сигурност на страната. “Заплахите срещу нашата сигурност продължават да се развиват и променят, поради което разумът изисква непрекъснато да преоценяваме и анализираме системите, на които разчитаме за защитата на страната ни”, заяви в понеделник държавният секретар Рекс Тилърсън.

Ограничението този път не засяга иракчаните, тъй като властите в Багдад междувременно приеха нови процедури за проверка на желаещите да пътуват до САЩ. Високопоставен представител на Белия дом казва пред “Ройтерс”, че е подобрен мониторингът за издаването на визи и споделянето на данни. Освен това Ирак в момента е важен за САЩ и защото неговата армия се сражава с “Ислямска държава”.

Мнозина иракчани се сражаваха редом с американската армия или ѝ помагаха като преводачи и помощен персонал през последните 14 години. Това им навлече омразата и заплахи на техни сънародници и някои от тях се преместиха в САЩ.

Подписването на първата заповед в края на януари стана демонстративно пред камерите в Пентагона в присъствието на вицепрезидента Майк Пенс и министъра на отбраната Джеймс Матис. Този път това стана при закрити врата.

Министерството на вътрешната сигурност проведе в понеделник телефонен разговор с група журналисти, на които бе разяснена новата заповед и беше отхвърлена публикация на “Асошиейтед прес”, че във ведомството имат позиция, че гражданството не е индикатор за заплаха.

Участниците в разговора предварително са пожелали анонимност. Според тях министерството на правосъдието, на което е подчинено и ФБР, е идентифицирало 300 “бежанци”, разследвани за връзки с радикални терористични групировки или за симпатии към “Ислямска държава”. Част от тях вече били получили статут на постоянно пребиваващ.

Но източниците от Министерството на вътрешната сигурност не са дали никакви подробности, включително дали и колко от тях са от 6-те страни, засегнати от новата заповед на президента Тръмп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *