Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини

Искат дисциплинарно уволнение на съдийка, забавила 400 дела

Съдия Елка Пенчева трябва да бъде уволнена дисциплинарно, заяви ръководството на Софийски градски съд (СГС), като подчерта, че мярката е закъсняла.
Позицията беше изразена, след като днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани от длъжност магистрата до приключване на дисциплинарното дело срещу нея.

До този момент тя е забавила над 400 търговски дела, които сега трябва да бъдат преразпределени на останалите 22 съдии от отделението. Освен това съдия Пенчева не е решила и над 130 частни жалби, посочват от СГС.

Стои въпросът какво се цели и защо чак сега се взима решението за нейното отстраняване при положение, че дисциплинарното производство срещу нея е започнало още през 2015 година, се казва още в изявлението.

Тогава председателят на СГС Калоян Топалов предложи срещу Елка Пенчева (Търговското отделение – фирмени състави) и Златка Чолева, Олга Кадънкова и Рени Коджабашева (Гражданско отделение – въззивни състави) да бъдат образувани дисциплинарни производства заради „неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони“.

Сред нарушенията са „действие или бездействие, което неоправдано забавя производството“, накърняване престижа на съдебната власт и нарушаване на Етичния кодекс, заявиха тогава от съда.

По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи да бъде наложено дисциплинарно наказание за съдийката от Спецапелативния съд Даниела Врачева заради разпределението на делото за мярката за неотклонение на Ценко Чоков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *