Обвиниха трима за загиналия скиор на писта ”Мечи чал”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Окръжната прокуратура в Смолян повдигна обвинения на трима мъже за смъртта на 28-годишния Данаил Кънчев от Шумен на писта “Мечи чал” в Чепеларе.
Младият скиор загина на 14 февруари 2015 г., след като се удари в шахта за оръдие за изкуствен сняг на 100 метра преди долна лифт-станция на ски пистата.

Разследването по делото, което се отличава с изключителна фактическа и правна сложност, е започнало веднага след инцидента, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Изготвени са множество и сложни експертизи, издирени са всички свидетели – очевидци, които не са били известни в началото на разследването, но вече са установени и разпитани. Поради фактическата и правна сложност на делото, разследването е възложено на следовател. По същата причина по делото е определен и втори наблюдаващ прокурор.

След като са били събрани достатъчно доказателства за вина на конкретни лица, Окръжната прокуратура в Смолян е повдигнала обвинения срещу изпълнителния директор и прокуриста на акционерното дружество, което е управлявало, ползвало и поддържало ски-пистите „Мечи Чал”, и операторът на системата за изкуствен сняг, който фактически е обезопасявал ски пистата и съоръженията.

Тримата мъже, които са на 39, 34 и 42 години, ще отговарят пред съда за причиняване смърт по непредпазливост, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Те са с мярка за неотклонение „подписка”.

Прокуратурата е установила, че тримата обвиняеми не са изпълнили задълженията си по обезопасяването на шахтата за оръдие за изкуствен сняг, в която се е ударил Данаил Кънчев. Техните задължения са нормативно разписаните в Закона за туризма и Наредбата за категоризиране на ски пистите, действала към момента на извършване на деянието.

Съгласно заключението на вещите лица по тройната спортно-техническа експертиза, мястото на инцидента е било опасно и е трябвало да бъде обезопасено с предпазна мрежа и дюшеци, но това не е било направено.

Всички материали по делото са предявени на родителите на загиналия млад мъж. Те не са поискали нови доказателства.

В най-кратък срок ще бъдат предявени материалите и на обвиняемите и техните защитници, след което предстои решаване на делото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *