Пенсионери се вдигнаха на протест, искат по-големи пенсии

Споделете лесно и бързо тази публикация

Възрастни хора протестираха пред Президентството под мотото “Да спрем геноцида на българските пенсионери”.
Не заслужаваме това жалко съществуване, искаме достоен живот, заявиха представителите на няколко пенсионерски организации, сред които Сдружение “Национален български университет – трета възраст” и Българската асоциация на пенсионерите.

Те настояха минималната пенсия да стане 350 лева и през следващите четири години да достигне 500 лева.

Възрастните хора настояха още за преизчисляване на старите пенсии по формулата за изчисляване на новоотпусканите на основата на средния осигурителен доход за предходните 12 месеца или предходната календарна година.

Те ще връчат своите искания в Президентството и в Министерски съвет и ще настояват държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени проблемите на пенсионерите в България.

Според представителите на пенсионерските организации в България има тих геноцид, който се води по отношение на хората в трета възраст.

Те поискаха още безплатни лекарства и безплатно лечение за пенсионери над 65 години. Настояха и за всички пенсионери да има лекарства и медицински изделия на по-ниски цени, както и безплатни очни и стоматологични прегледи.

Унизително е българските пенсионери да получават два пъти и половина по-малка пенсия от албанските и от македонските пенсионери, каза академик Ганчо Попов, ректор на университета за възрастни хора. Той допълни, че Сърбия, която води три войни, има 219 евро минимална пенсия, докато у нас тя е едва 82 евро.

По думите му над 66 на сто от 2 158 885 пенсионери в България живеят под критичния праг на бедност. В България критичният праг на бедност е едва 1900 евро годишно, докато в Гърция той е 4000 евро, в Испания – 11 000, а в Латвия – 13 000 евро, каза Попов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *