Ценко Чоков остава окончателно в ареста

Споделете лесно и бързо тази публикация

Кметът на Галиче Ценко Чоков остава окончателно в ареста. Според Специализирания апелативен съд, никаква друга мярка за неотклонение, различна от задържането под стража, не е в състояние да мотивира Чоков – на свобода, да не извършва престъпления.

При старта на делото срещу Чоков, сина му и още няколко души за лихварство, рекет, палежи и побой – а то започна десетина дни след като кметът на Галиче излезе изненадващо на свобода – свидетел се оплака, че по време на престоя си в селото Чоков го заплашил, че ако не оттегли показанията си срещу него, ще го убие. На това основание съдебният състав, който гледа процеса по същество, конфискува 10 000 лева парична гаранция и върна Ценко Чоков в ареста.

В жалбата си срещу решението адвокатите му твърдят, че то е взето от незаконен състав и при нарушаване на правото му на защита, което пък го е лишило от честен и справедлив процес.

Спецапелативният съд се съгласява с твърденията за незаконен състав заради участие при взимане на решението на резервния съдебен заседател, с което е била нарушена тайната на съвещанието. В същото време, правейки собствен анализ на поведението на кмета на Галиче, трима магистрати са категорични – той е нарушил задълженията, свързани с по-леката си мярка за неотклонение и затова трябва да остане в ареста. 10 000 лева, които Чоков плати за свободата си, остават в полза на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *