Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

В болниците масово се изписват мощни антибиотици трета генерация

Експерти предупреждават, че проблемът с устойчивостта на микробите към различни антибиотици придобива плашещи размери. Вече наблюдаваме мултирезистентност на микроорганизмите към антибиотичнитевещества, а те нямат аналог и решение на проблема не е измислено.

Към момента има два подхода, които могат да спечелят време в борбата с микробите: използване на комбинация от антибиотици при прилагането на лечение и индивидуализирана терапия (генна терапия; създаване на препарати, насочени срещу определени щамове). В България обаче тези стратегии все още са далеч от прилагане.

През последните години контролът у нас над продажбата на антибиотици в аптеките беше затегнат. Въпреки това в болниците масово се изписват мощни антибиотици трета генерация, тъй като са и най-евтини и лечебните заведения пестят средства, назначавайки лечения с тези препарати седем пъти по-често, отколкото с първа генерация. В резултат болницата спестява 1000-2000 лв., и след това дава 100 000 – 200 000 лв. да лекува вътреболнични инфекции.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *