20.07.2024

Ердоган: Холандия ще плати цената за гоненето на министри

ердоган

„Холандия ще плати цената за гоненето на турски министри от страната“, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от АФП. „Хей, Холандия! Ако жертвате турско-холандските отношения в името на изборите в сряда, ще платите цената“, каза гневно той в Истанбул. „Те ще се научат какво е дипломация. Това, което се случи, не може да остане без отговор“, каза държавният глава. Ердоган отново обяви холандските политици в нацизъм и фашизъм. „Западът ясно показа истинското си лице в последните няколко дни. Това, което видяхме, е проява на ислямофобията“, добави той. Междувременно стотици турци се събраха на протест пред консулството на Амстердам в Истанбул и дори свалиха за кратко холандското знаме. Повод е напрежението между двете държави заради блокираните митинги, агитиращи за положителен вот на референдума за промяна на конституцията в южната ни съседка. Членове на турското правителство провеждат политическа кампания в редица европейски страни в подкрепа на общественото допитване за разширяване на правомощията на турския президент. В Холандия мероприятия с участието на турски политици бяха забранени от съображения за сигурност. Въпреки това, в страната планираше да пристигне турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Правителството на Холандия обаче отказва да даде разрешение за кацане на самолета му в кралството.

Холандските власти обявиха и министъра на семейството и социалната политика на Турция Фатма Бетюл Саян Кая за „нежелан чужденец“ и я изведоха от страната. Полиция спря автомобила, с който тя пристигна от Германия, пред консулството в Ротердам. По-късно тя бе ескортирана обратно към границата с Германия.

По-рано днес холандският премиер Марк Рюте подкрепи решението на правителството си да не допуска турските митинги за референдум в страната и заяви: „Това, което се случи вчера, е напълно неприемливо“. Рюте настоя, че турците в Холандия са холандски граждани и припомни, че новата държава е също толкова горделива, колкото и Турция. Все пак Рюте обеща да направи всичко възможно, за да няма ескалация на напрежението. „Трябва да бъде по-разумната страна в този спор“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *