Независима комисия ще разгледа проблемите с климатика на “Квадрат 500”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Независима комисия ще прецени дали проблемите с климатичната инсталация в най-големия музей на Националната галерия – “Квадрат 500”, са инцидентни, или системен проблем. Това каза пред “Дневник” заместник-министърът на културата Боил Банов във връзка с аварията от началото на януари, в следствие на която бяха увредени над 20 произведения, включително смятаната за най-ценна картина “Луцифер” на Франц фон Щук.

В четвъртък и петък в Министерството са били изслушани всички страни. Случаят доби популярност на 24 февруари, когато художникът Недко Солаков публикува във “Фейсбук” снимки на няколко произведения от залите, аварийно укрепени с японска хартия срещу падане на живописния слой. Впоследствие директорът на галерията Слава Иванова пенсионира двете уреднички, които развели Солаков из “Квадрат 500”, защото според нея са уронили престижа на музея. Едната от пенсионираните изкуствоведки Искра Захариева обаче твърди, че климатичната инсталация не може да работи в необходимите параметри, а “проблемите се замитат под килима”.

“Квадрат 500” – мегапроект на бившия министър на културата от ГЕРБ Вежди Рашидов, бе преустроен от сградите на бившата Национална галерия за чуждестранно изкуство и Техническия университет срещу над 27 млн. лв. За двете години от откриването му климатичната инсталация дава фал за втори път. Първият, в началото на 2016 г., се размина единствено с ронещи се тавани, но тогава изпълнителят “Главболгарстрой” разкри, че нова ОВК (отопление, вентилация и климатизация) инсталация, топлоизолация и дограми в залите на НГЧИ няма, а системата за поддържане на климата не е автоматична и зависи от човешкия фактор.

Комисията ще даде по-нататъшни насоки за решение на проблема, който изглежда по-сериозен, отколкото е бил първоначално представен на Министерството, каза още зам.-министърът в служебния кабинет Боил Банов. Подробности за нея ще бъдат оповестени в началото на седмицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *