Борисов: Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна

Споделете лесно и бързо тази публикация

26 март ще мине и замине, но тревогите ми са какво става след това, каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на предизборна среща в Пловдив.

По думите му победителите в изборите трябва да покажат изключителна воля, за да се състави правителство.

“Защо? Ситуацията никога не е била толкова предвоенна, ще кажете: силни думи…”, каза Борисов и продъллжи:

“Виждате в Македония колко време не могат да направят правителство и тежко разединена държава.

Международните рейтингови агении дадоха за кредитния рейтинг на Гърция боклук. Турция – кредитните агенции дадоха рейтинг боклук. А и там вече толкова се радикализираха всички… Виждате битката с Европа стигна невиждани размери – да се затрая въздушно пространство за дипломати, да се говори за фашизъм и то с ред държави в ЕС, държави – донори в ЕС, да се плаши със заливане с мигранти…

Докъде ще ескалира всичко това? А Турция е южният фланг на НАТО, ние сме заедно там. За Босна и Херцеговина не искам да говоря, вие знаете, за Косово знаете”.

Борисов говори и за мощното, по думите му, ангажиране на турски дипломати с кампанията на ДОСТ.

 

Според него има реална възможност в 44-тото Народно събрание да влязат и ДПС, и ДОСТ. Борисов направи паралел с Македония, където при сходна ситуация бе поставен въпросът с въвеждането на официален албански език.

.И в същото време между основните политически партии има пълен антагонизъм и не се отчитат процесите, които вървят

“Ако така се влошат отношенията на Турция с Европа, може да има последствия за бинеса, за търговията. Чувам сутринта, че се обсъждат икономически санкции, а Холандия е 7-та икономика в света, но е далеч от Турция, а ни е сме на границата и съм притеснен

Затова ние като държава трябва да се държим здраво за Европа, за Евопа на първа скорост и да спаваме правилата. Видяхте Европа постигна това, което ние никога нямаше да постигнем сами, с “Газпром”, решихме си и въпроса за газовия хъб и цената на газа”, каза Борисов.

“Ние сме на границата и имаме интерес от спокойствие,

исторически знаем какво следва. Имаме вече прецедент – Косово и Крим. Ако едно население се самоопредели, сложи едно знаме и реши да се самоуправлява, никой не може да му попречи. И вместо да отчитаме тези рискове и да намериме съгласие, трябва да отговарям защо някой е уволнил Иван Гарелов – жълта работа, без значение за вас“, коментира той.

Лидерът на ГЕРБ отново декларира, че няма нищо общо с дейностите, извършвани в и от служебния кабинет и подчерта, че единствената работа на служебното правителство е подготовка за предстоящите избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *