SCHOOL TOUR LOVE GUIDE 2017 – кампания по здравно и сексуално образование

Споделете лесно и бързо тази публикация

На 1-ви март стартира националната кампания по здравно и сексуално образование на учениците от 6 до 12 клас -SCHOOL TOUR LOVE GUIDE 2017 г. Целта на кампанията е да запознае тинейджърите с едни от най-важните теми, които ги вълнуват – промените в тялото, отношенията, връзките, приятелствата, здравето и безопасният секс.

Организатори са изпълнителят и продуцент Малин Миланов – Монти (Ice Cream), Petya Alexa (продуцент, изпълнител и актриса), Николета Попкостадинова (създател на платформата Loveguide.bg) и Диана Николова – Миланова (журналист и бизнес дама).
Учениците на 54 СУ ” Св. Иван Рилски ”бяха първите, които имаха възможността да се включат в националната кампания SCHOOL TOOUR – LOVE GUIDE 2017 г. На 1-ви и 2-ри март 2017 г.. Инициативата се проведе във физкултурния салон на 54 СУ. Petya Alexa и Монти изпяха новия си сингъл ,, Съдени “. Изпълнението беше изненада за учениците, който получиха автографи от Petya Alexa и Монти, както и много подаръци, предоставени от сдружение “Азбукари”, “Лактима Балкан “, Premium Health Products Ltd Bulgaria.

През последните 10 години редица представителни за страната изследвания и статистически данни са констатирали изключително тревожни тенденции по
отношение на здравето на децата и младите хора. Установени са рисково сексуално поведение, висока честота на ранна бременност (до 19 г), увеличаване броя на абортите в същата възраст, широко разпространение на употребата и злоупотребата с психоактивни вещества ( цигари, алкохол, наркотици, лекарствени средства), разпространяване на агресивността и насилието. По брой на ражданията и абортите на момичета на възраст от 15 до 19 години в България и Русия ) са на първо място в Европа. Броят на официално регистрираните случаи на заразяване със сифилис на млади хора до 17 г. е нараснал от 4,4 на 100,000 през 1990 г. на 36,7 на 100,000 през 2001 г. Тревожно нараства и броят на младите хора, заразени с ХИВ. Установено е че 8% процента от ХИВ позитивните лица са на възраст от 15 до 19 години.

Печалната статистика провокира love guide School tour през 2017 г. да направи училищно турне – за да повиши информираността сред учениците. Семинарите, водени от Петя Алекса, Монти и експерт по сексуално здраве от loveguide, ще запознават учениците с физическите промени в пубертета, правата им по отношение на секса, митовете и истините, свързани със сексуалния акт, нежеланата бременност, методите за контрацепция и сексуално предаваните инфекции и ХИВ.

Турнето ще продължи до месец юни. Предстoят нови дати за турнето – следeте всичко за турнето на фейсбук страницата https://www.facebook.com/loveguideschooltour2017.

Бояна Бояджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *