Боливийско племе оглави класацията за най-здрави сърца в света

Споделете лесно и бързо тази публикация

Боливийското племе цимане изненада американски изследователи с невероятни показатели, според които техните сърца са най-здравите в света. При тях екип учени е регистрирал най-ниските нива на нарушена сърдечна дейност, запушени артерии и риск от инфаркт на миокарда, предаде ВВС.

Причината се крие основно в техния доста по-различен от нашия режим на хранене. И макар да няма как и ние да се върнем към древните лов и събирателство, изследователите смятат, че можем да вземем много ценен урок от тези хора.

Цимане са сравнително малко общество от около 16 000 души, които се занимават с лов и земеделие в Амазонската джунгла. За разлика от нас, те почти не консумират мазнини, захар, спиртни и тютюневи изделия. Учените стигнали до тях след дълъг път и плаване с кану по река Маникуй, откривайки бит като отпреди хиляди години.

Ето и някои любопитни факти от тяхното меню: 17% от храната им е съставена от месо на диви животни като глиган, тапир и капибара; 7% са от сладководни риби като пираня и сом; останалата част от хранителния режим заемат култури като ориз, царевица и маниока. Те консумират и изключително много плодове и ядки. Погледнато откъм съдържание, 72% от калориите тези „диви хора“ си набавят от въглехидрати, а само 14 на сто са от мазнини.

Също така цимане са много по-активни физически със средно 17 000 крачки на ден. Това се отнася както за децата, така и за възрастните хора. „Те имат изумителна физическа активност“, коментира д-р Грегъри Томас от медицински център „Лонг Бийч Мемориъл“ в Калифорния.

По-задълбочените изследвания показват, че хората под 45-годишна възраст в този район почти нямат запушване на артериите. За сравнение, всеки четвърти американец страда от такъв проблем, още докато е млад.

Учените обясняват, че това проучване им е отнело доста време, така че резултатите съвсем не са симптоматични.

Според Майкъл Гурвен, професор по антропология в Калифорнийския университет, ако съвременният човек иска да е здрав, трябва да потърси отговор именно в живота на хората от джунглата. Това означава интензивни упражнения, дори и изразени само като по-дълга разходка в парка, както и лишаване от мазни и сладки хранителни продукти. От списъка естествено трябва да отпаднат цигарите и алкохолът.

Той припомня, че цивилизацията ни е дала много, но и е „откраднала“ от нашето здраве посредством заседяването в офиса пред компютъра и консумацията на силно обработени и токсични храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *