ФБР разследва Русия и Тръмп

Споделете лесно и бързо тази публикация

Шефът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва намеса на Русия в американските президентски избори и връзки на предизборната кампания на Доналд Тръмп с Москва, пише “Гардиън”.

Директорът на ФБР Джеймс Коми и шефът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс разкриват информация по време на почти безпрецедентно публично изслушване в Комисията по разузнаване към Конгреса.

Нашета практика е да не потвърждаваме течащо разследване. Но при необичайни обстоятелства, когато е в интерес на обществото, ние говорим публично, каза той.

Упълномощен съм от правосъдното министерство да потвърдя, че ФБР (…) разследва опити на руското правителство за намеса в президентските избори през 2016 г., това включва и някакви връзки с кампанията на Тръмп (…), това също включва оценка дали някакви престъпления са извършени, разкри Коми.

Той го нарече “открито, течащо разследване”.

Но според него “изтичането на класифицирана информация е сериозно, сериозно престъпление”.

Директорът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс подчерта, че службите са заключили, че Русия се е опитала да се намеси на президентските избори с кибератаки.

Няма промяна в нивото ни на увереност за оценката, поясни той.

Роджърс и Коми потвърдиха, позовавайки се на доклада на службите от 6 януари 2017 г., че не са открили доказателства Русия да е атакувал системите за преброяване на гласовете.

Демократът Адам Шиф от комисията заяви в началото на изслушването, че “все още не знаем дали руската операция е била подпомагана от американски граждани”.

По думите му, ако се установи, че представители от кампанията на Тръмп са помагали на руснаците, това не само ще бъде сериозно престъпление, но и “най-шокиращото предателство в историята” на страната.

В началото председателят на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите на САЩ категорично отрече, че сградата “Тръмп тауър” на президента Доналд Тръмп в Ню Йорк е била подслушвана, съобщава Ройтерс.

Но Девин Нунес заяви в началото на публично изслушване за евентуална руска намеса на президентските избори в САЩ, че е възможно други средства за следене да са били използвани срещу Тръмп.

“Нека бъда ясен: знаем, че “Тръмп тауър” не е бил подслушван. Обаче все още е възможно други средства за следене да са били използвани срещу президента Тръмп и сътрудниците му”, каза Нунес.

Той подчерта, че “редица” настоящи и бивши американски представители са изнесли потенциална класифицирана информация и комисията ще ги изобличи и ще ги изправи пред правосъдието.

Коми заяви пред комисията, че няма информация, която да подкрепя твърденията на Тръмп, че администрацията на Барак Обама го е подслушвала.

“Нямам информация, която да подкрепя тези съобщения в “Туитър”, изтъкна той и добави, че от всички отдели в правосъдното министерство заемат същата позиция.

Коми добави, че никой, дори Обама, не може да нареди да се подслушва Тръмп.

Шефът на Агенцията за национална сигурност пък отрече, че са искали британското разузнаване да шпионира Тръмп.

През януари разузнавателните агенции на САЩ обявиха, че подкрепяни от Кремъл хакери са проникнали в имейлите на високопоставени представители на демократите и са разкрили изобличителна информация с цел да помогнат на Тръмп да победи Хилари Клинтън.

В заключение на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност САЩ обвиниха руския лидер Владимир Путин, че е издал заповед за кампания, целяща да се повлияе на изборите в САЩ.

Оттогава Тръмп е обвиняван, че екипът му е поддържал връзки с руски представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *