Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Блокада на турската граница заради ”изборния туризъм”

Привърженици на патриотични партии блокираха гранични пунктове към Турция, за да спрат изборния туризъм. В блокадата се включиха над 100 души.
Някои от протестиращите бяха облечени в носии и пееха възрожденски песни, съобщи Дарик. За първи път бяха блокирани и трите гранични пункта с Турция- „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“.

Най-много протестиращи имаше на ГКПП „Капитан Андреево“. Те развяваха знамена на политически партии и български флагове.

Патриотите се заканиха в петък и събота отново да протестират на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Само три автобуса с пътници от Турция останаха блокирани на пункта.

Автомобилите се пропускаха на всеки кръгъл час за по 10-15 минути, на турския граничен пункт са били спрени 20 автобуса.

Забелязани бяха хора да преминават границата пеша, теглейки куфари. Шофьори на ТИР-ове, които са блокирани в километрична опашка от вчера, твърдяха, че през миналия ден през пункта са влезли около 50 автобуса, съобщи БНР.

Протестът на българо-турската граница край Малко Търново продължи 3 часа. По време на импровизирания митинг на пункта не пристигнаха автобуси с избиратели от Турция.
Протестиращи държаха огромен транспарант: „Браним България, пазим Европа“.

По-рано днес протестиращи блокираха и пътя към граничния пункт „Лесово“. Движението през граничния пункт беше спирано три пъти за кратко. В протеста се включиха около 80 души от Ямбол, Сливен, Елхово и близките гранични села.

Протестът беше против изборния туризъм и намесата на Турция в изборния процес, както и в защита на националния интерес, обясниха организаторите от „Обединените патриоти“.

„Няма да позволим на изборни туристи да влизат в България“, скандираха участниците в протестите. Няма да пропускаме автобуси през граничните пунктове с Турция, закани се Валери Симеонов, лидер на НФСБ, цитиран от „Фокус“.

Беше спряно движението и на трите места. Блокадата продължи малко повече от 4 часа. Малко след 14.00 часа я свалихме, обясни още Симеонов.
Той допълни, че на всеки час са били пропускани леките автомобили на нашите сънародници, които са чакали да преминат границата.

Организаторите на блокадата посочиха, че по тяхна информация около 1000 автобуса с около 40-50 000 души се готвят да преминат границата с Турция, за да стигнат до изборните секции.

„Няма да позволим това да се случи. Блокадата е само началото. Ще продължим с подобни действия изненадващо. Ще спираме движението на различни места в страната“, заяви Ангел Джамбазки.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *