САЩ забраняват таблетите и лаптопите на пътническите самолети от осем държави

Споделете лесно и бързо тази публикация

Американските власти ще забранят от утре по-големите електронни устройства на борда на пътническите самолети, пътуващи за САЩ от осем страни от Близкия изток и Северна Африка. Причината за това е неуточнена терористична заплаха.

Новите правила ще бъдат обявени официално от министерството на вътрешната сигурност утре. Те са били обмисляни, откакто правителството на САЩ научило за неуточнената заплаха преди няколко седмици. Като се позова на неназован представител на администрацията на Тръмп, американската телевизия “Си Ен Ен” съобщи, че мярката е предприета заради организацията “Ал Кайда” на Арабския полуостров.

Преди няколко седмици “Ройтерс” съобщи за няколко предотвратени опита на “Ал Кайда” да взриви летящи за западни държави пътнически самолети. САЩ смятат йеменския клон на терористичната мрежа за най-опасния.

Новите правила ще важат за няколко чуждестранни авиокомпании, летящи от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка. Сред засегнатите въздушни превозвачи ще са такива, базирани в Йордания и Саудитска Арабия. Другите държави обаче не бяха споменати.

Американски авиокомпании не са засегнати от новите правила. Забраната за носене в ръчния багаж ще важи за електронни устройства, по-големи от мобилни телефони, като лаптопи, таблети и видеокамери. Мярката ще важи и за онези пасажери, които минават транзит през Канада. Носенето на мобилни телефони и одобрени медицински устройства ще остане разрешено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *