ООН: Около 400 000 души са в капан в Мосул

Споделете лесно и бързо тази публикация

Около 400 000 души се намират в капана на джихадистите от “Ислямска държава” в Стария град в Мосул.
За това предупреди вчера представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Ирак Бруно Джедо, цитиран от Франс прес и БТА.

Общо около 600 000 души се намират в незавзетите от иракските сили райони в западната част на град Мосул, 400 000 от тях – в Стария град, обясни Джедо по телефона от Ирак. Той каза:

“Тези хора се нуждаят отчаяно от храна, Те са в паника. Няма гориво, храна и електричество. Хората са принудени да горят мебели, стари дрехи – всичко, което могат, за да се топлят през нощта, тъй като силните валежи продължават и нощем температурите се понижават значително”.

От 19 февруари иракските сили напредват откъм Южен Мосул и завзеха няколко квартала, за да се доближат до Стария град, който се намира на западния бряг на река Тигър.

Задачата остава сложна, тъй като Старият град представлява гъстонаселен лабиринт от тесни улички, където не могат да влязат бронетранспортьори, а използването на тежко въоръжение застрашава жителите.

По данни на комисариата за бежанците от 19 февруари досега от Западен Мосул са избягали близо 153 000 души. Между 8000 и 12 000 души пристигат всекидневно в транзитния център Хамам ал Алил, южно от Мосул.

От 17 октомври м. г., когато започна настъплението на иракските сили, подкрепяни от антиджихадистката коалиция, от Мосул са избягали към 340 000 души. Около 70 000 от тях обаче са се върнали по домовете си в освободените източни райони на големия град и в съседни селища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *