Русия отказа да се яви дистанционно на “Евровизия”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Русия не е съгласна представителката й на “Евровизия” да участва чрез сателитна връзка, стана известно вчера, след като тазгодишният домакин на конкурса Украйна забрани на Юлия Самойлова достъп до територията си за 3 години. Това е “удар по престижа на “Евровизия”, заяви говорителят на Кремъл Димитрий Песков вчера, задълбочавайки дипломатическия скандал около песенното състезание, пише “Ройтерс”.

Самойлова е нежелана заради своя изява в анексирания от Русия Крим, което по украинските закони се смята за престъпление, ако няма предварително съгласие от Киев. Но страстите се разгоряха още миналата година, когато украинската представителка Джамала спечели с песен, посветена на прогонването на кримските татари от Сталин през миналия век. Тя бе възприета като провокация от Русия и сама бе на границата на конкурсните правила, според които от сцената не се допускат политически жестове. Че изпращането на Самойлова в Киев тази година ще е проблематично, се знаеше още преди окончателния й избор.

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) посочи, че е право на страната домакин да реши дали да допусне някой участник, ако се съмнява дали това няма да наруши законите. Все пак вчера те предложиха рускинята да участва дистанционно чрез сателитна връзка. “Първи канал”, избрал Самойлова, не прие.

“Намираме предложението за странно и отказваме, тъй като е абсолютно срещу същината на събитието, според чиито правила песента трябва да бъде изпълнена на живо от сцената”, обявиха от телевизията.

Решението на Киев да не допусне Самойлова на територията си бе силно критикувано в Русия, включително и като “акт на жестокост към хората с увреждания”, тъй като тя е в инвалидна количка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *