Българи гласуват и зад граница в 70 държави

Споделете лесно и бързо тази публикация

Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят днес правото си на глас в 371 секционни избирателни комисии в 70 държави.

Със 101 по-малко са избирателните секции в Турция, в сравнение с парламентарния вот през 2014 година. Броят им е максималният по закон за държава извън Европейския съюз – 35. Това е една от причините от изселническите организации да очакват спад в избирателната активност, предаде БНР.

19 500 души са подали заявление за гласуване в южната ни съседка, но ще могат да гласуват и хора, които не са го направили. За тази цел те ще трябва да декларират, че са пълнолетни български граждани, не са под запрещение и не изтърпяват наказание “лишаване от свобода”, както и че няма да гласуват повторно на друго място. Декларациите могат да се попълват само в избирателните секции. Най-много – осем, са те в Бурса. В Истанбул са седем. В Бурса, където има близо 50 хиляди имащи право на глас изселници от България, се очаква до урните да стигнат около 10 хиляди.

В Авджълар истанбулският квартал с най-много изселници от страната ни, броят на гласувалите едва ли ще надмине 1700.

Заради малкия брой секции се очаква струпванията на желаещи да гласуват да продължат до самия край на изборния ден.

Гласуването на сънародниците ни в Белгия ще бъде в повече избирателни секции, като се очаква този път евентуалните опашки да са по-малко. Осем са избирателните секции за гласуване в Белгия, като пет от тях са в столицата. Освен в сградата на посолството и в постоянното представителство към Европейския съюз, живеещите българи в Брюксел могат да подадат гласа си и в нова избирателна секция в северния квартал “Скарбек”.

Искането за повече секции е направено въпреки недостатъчния брой заявления, обясни посланик Мая Добрева: “Смятаме, че така ще осигурим по-равномерен процес за гласуване”.

Посланикът ни в Белгия допълни, че местата за гласуване са технически оборудвани и е доставен необходимият брой бюлетини.

58 избирателни секции са открити във Великобритания за гласуване в предсрочните парламентарни избори. В някои квартали на Лондон, където живеят много българи, за разлика от друг път има по две секции. Поради часовата разлика, избирателните секции отвориха в 9.00 часа българско време. В българското посолство в Лондон, както и на президентските избори, има 4 секции. В лондонските квартали “Баркинг”, “Стратфорд” и “Тотнъм”, където живеят много българи и при избори обикновено се образуват по-дълги опашки, за това гласуване са открити по две секции във всеки от тях. В “Баркинг” и “Тотнъм” те са в българските училища, а в “Стратфорд” помещенията за гласуване са в хотел “Холидей Ин”.

Общо в Лондон има 22 избирателни пункта, а в Англия те са 52. Четири избирателни секции има в Шотланидия и по една в Уелс в Кардиф и в Северна Ирландия в Арма.

Подобно на всички останали държави, българите във Великобритания, които искат да упражнят правото си на глас, но не са в списъците, ще трябва на място да попълват необходимите декларации. Гласуването ще приключи в 22.00 часа българско време.

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер.

Днес много българи ще гласуват в секции в граничещи с Германия държави. Това ще се окаже по-лесно, отколкото да пътуват по 200 км до най-близката до тяхното населено място секция във Федералната република.

Над 3 хиляди заявления са подали българите в Испания за участие в днешните избори. Разкрити са общо 38 избирателни секции.

Най-много са подадените заявления в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба.

От посолството ни в Мадрид заявиха, че са създали необходимата организация за нормалното протичане на изборния ден.

Очакват в секциите в представителството ни да гласуват значителен брой хора, въпреки че заявленията не са много.

Българите в Република Сърбия могат да гласуват в посолството в Белград и консулството в Ниш, в българските културно-информационни центрове в Димитровград и Босилеград.

Организацията на изборите в Сърбия за нашите сънародници протече нормално, без проблеми и препятствия. Очаква се освен българите, живеещи в Западните покрайнини, участие в парламентарният вот да вземат и наши сънародници, които са на екскурзия в западната ни съседка.

В Молдова секциите са три. Те са разположени в столицата и в районите с компактно българско население. Организацията на изборния ден е била извършена само от нашето посолство, при съдействието на местните власти за гарантиране на реда и безопасността.

От разговорите с избирателите става ясно, че хората очакват от бъдещия парламент конкретни решения, свързани най-вече с трудовата и социална реализация на младите от диаспората в Молдова и в България, защото за тях освен родина България е и значима част от обединената европейска общност. Изборните секции отвориха навреме.

Българските граждани в Канада гласуват в 7 избирателни секции в изборите за парламент на Република България. Секции са разкрити в градовете Отава, Торонто, Монреал, Калгари и Ванкувър. Българското посолство в Отава организира вота в столицата и в две секции в Монреал.

Генералното консулство в Торонто следи пряко организацията на изборите в сградата на консулството и в западното предградие Брамптън, както и в градовете Калгари и Ванкувър. Изборите започват в 7:00 часа сутринта местно или 14:00 часа българско време в 5-те избирателни секции в Отава, Торонто и Монреал, като всеки гласоподавател трябва да представи валиден документ за самоличност и декларация, че няма да упражни правото си на глас на друго място. Предвид часовата разлика, изборният ден в секциите в Калгари и Ванкувър ще започне и завърши съответно 2 и 3 часа по-късно спрямо останалите секции. Изборният ден приключва в 20:00 часа местно време или в ранните часове на понеделник българско време.

Както миналата година по време на изборите за президент на републиката, и този път три от секциите извън дипломатическите представителства са разкрити по изключение. За сравнение, на последните парламентарни избори през 2014 година българите в Канада, които по официални данни са около 50 хиляди души, имаха възможност да гласуват в 4 избирателни секции. Тогава от правото си на глас се възползваха 1639 души.

Избирателните секции в Австралия отвориха преди часове. Много от сънародниците ни вече са гласували. Изборният ден е повод хората да се срещнат с приятели, които отдавна не са виждали, и да обсъдят какво се случва в България. Данните от последните две гласувания в Австралия показват, че средно в избирателна секция гласуват между 150 и 200 души. Резултатите ще станат известни утре.

Заслужава да се отбележи работата на доброволците, организаторите и членовете на изборни комисии. Всички те са като възрожденски патриоти, за които мислим, че отдавна са изчезнали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *