Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

2 700 лв. средна заплата в ИТ сектора, но остра липса на кадри

ИТ секторът страда от проблеми в условията на труд. Това стана ясно от дискусия по темата в КНСБ.

Оказва се, че секторът страда от свръхнатовареност в определени периоди на годината. Освен това проблем е неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите.

Често ИТ специалистите работят повече от 8 часа на ден. Освен това работното време е съобразено с това на клиентите и се налага работа през нощта или със 7 часа разлика. Работи се и през събота и неделя. Извънреден труд се налага за 16,8% веднъж седмично, а за 11,7% – почти всеки ден.

Тези проблеми са следствие от липсата на ритмичност и плануване на задачите, но не е масова практика, а се прилага от производствена необходимост.

Основна причина е недостигът на квалифицирани кадри в ИТ индустрията и работа в намален състав на персонал.

В същото време секторът бележи непрекъснат ръст.

32,8% от работещите се оплакват от лошо уредени офиси. Около 2/3 от служителите се чувстват психически изтощени. Около 63,2% споделят, че искат да живеят извън София.

Има и проблеми в сектора с прилагането на фирмени мерки за съвместяване на трудовия със семейния живот. За 1/3 родителският отпуск се отразява негативно на трудовия статус на жените. Според 64,8% майчинството води до забавяне на кариерното развитие на жените. Въпреки това 67,3% са удовлетворени от работата си.

2 700 лв. е средната заплата в сектора.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че през последните 10 години секторът се е удвоил. 70 000 души работят в него, той дава около 3,5% от БВП на България, подчерта той. В него има висока добавена стойност, допълни той.

Над 70% от това, което се прави, е за износ, коментира още Пламен Димитров. Секторът, по думите му, е високо конкурентен с бързо развитие.

Както във всеки сектор и там има проблеми, недоволен е президентът на КНСБ. Половината от заетите в сектора имат нагласа за емиграция, притеснен е той.

Няма кадри, тук се чувства много остро, заяви Димитров.

Георги Великов от синдиката на ИТ специалистите също коментира, че секторът е в подем. Според него проблемите идват от недобър мениджмънт.

Проблем според него е липсата на ИТ обучение в училище. Трябва родителите да имат разбиране за професиите, свързани с ИТ знания, посочи Великов. Настоящите специалисти, по думите му, са самоуки.

ИТ сферата за България е неизчерпаема, смята той. В света гладът за ИТ специалисти е голям, подчерта Георги Великов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *