Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Трифонов: Наложиха ми цензура. bTV: Опита да употреби ефира

Спирането на предаването ми е цензура, заяви на извънредна пресконференция продуцентът и водещ Слави Трифонов. От bTV отвърнаха, че е опитал да употреби ефира.
Изненадващо снощи от медията съобщиха, че ще излъчат стар епизод на „Шоуто на Слави“, защото подготвеният актуален не съответства на стандартите за съдържание на неутрална и обективна телевизия. От ръководството подчертаха, че не толерират едностранно представяне и политически пристрастия.

Това се случи, след като вчера Трифонов постави с писмо ултиматум на новия парламент веднага да разгледа решенията от инициирания от него референдум.

„Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права“, закани се шоуменът.

Днес той заяви, че става дума за цензура, защото в предаването им снощи нямало нищо по-различно от обикновено, само диктор прочел въпросното писмо, а след това пуснали изпълнение на химна от зрители на концерта им в Лондон.

„Не разбирам защо спряха предаването, не мога да избягам от това, че съм гражданин и имам гражданска позиция, с това не нарушавам никакъв закон“, каза още Трифонов и подчерта, че ще си търси правата.

Предаването било спряно с писмо телевизията, което било „по-скоро информативно“. По повод един от аргументите той уточни, че в договора на неговата продуцентска компания „Седем осми“ и bTV шоуто не е описано само като „развлекателно“ и че той никога не би подписал в такъв случай.

„В моя договор пише много ясно, че аз трябва да спазвам конституцията. Там не пише – „водещият Слави Трифонов не може да има свое мнение“, допълни той.

И изрази и съмнения дали „конкретен политик не е замесен“.

Днес ще правим предаване, „да видим дали ще го излъчат“, добави водещият, като изтъкна, че отново ще прочетат писмото, защото не може да се игнорира вотът на над 2,5 млн. българи, гласували на референдума.

Вече обаче се получават сигнали, че на касите на НДК не се продават билети за шоуто, не само за тази вечер, а и за цялата седмица.

В същото време от bTV излязоха с нова позиция, в която заявиха, че вчера Трифонов е опитал да употреби ефира за лична политическа кампания.

Ето и цялото изявление:

„През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност – след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март.

Данните за гледаемостта показват, че това е широко припознато от българските зрители и ние им благодарим за продъжлаващата подкрепа.

Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. bTV е решена да запази тези стандарти в програмата си.

Затова вчера bTV отмени излъчването на епизод от предаването „Шоуто на Слави”, в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни.

bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори, без изключение“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *