Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Училищата сами определят предметите в бала на седмокласниците

Балът за прием след 7 клас ще може да се образува с различни предмети за всяка паралелка. За всяка отделна паралелка училищата ще могат да изберат различни учебни предмети при образуването на бала за прием след седми клас.

От МОН съобщават, че разлика може да има дори между две паралелки с един и същи профил в едно и също училище. Паралелките ще избират две предмета от свидетелството за завършено основно образование, които ще участват в балообразуването.

Така например в дадена гимназия една от паралелките с профил „чужди езици“ може да класира кандидатите с оценките по български език и литература и по чужд език, а друга – с тези по български език и литература и по философия.

Балът за прием след 7 ще се образува като се вземат предвид оценките от свидетелството за основно образование, които се преобразуват в точки по определена скала – отличен (6) се приравнява на 50 точки, много добър (5) – на 39 точки, добър (4) – на 26 точки, а среден (3) е равен на 15 точки. Един кандидат-гимназист може да участва в класирането с максимум 500 точки, допълват от МОН.

Останалата част от бала се образува от точките, които учениците ще получават на националното външно оценяване. Тези точки ще могат да се използват по три начина.

Според първия начин чрез точките учениците ще могат да удвоят резултатите от изпитите си по български език и литература и по математика.

При втория ще се удвоява или резултатът по български, или този по математика, а резултатът от другия предмет се включва само веднъж. Към получения бал се добавя и резултатът от олимпиада или състезание, включено в календара на МОН.

Третият вариант предвижда единият от резултатите от националното външно оценяване да бъде утроен, а другият да се използва само веднъж.

Когато един ученик не се е явил на някой от изпитите от националното външно оценяване, в класирането този предмет участва с нула точки.

Така например балът по профил „Чужди езици“ ще може да бъде формиран чрез удвояване на двата резултата от външното оценяване плюс точките по два предмета от свидетелството за основно образование. Може обаче балът да се образува чрез утрояване на единия резултат от изпита плюс резултата от втория изпит и точките за два предмета от свидетелството за основно образование.

До 10 април на интернет страниците на регионалните управления на образованието трябва да се публикува утвърденият план-прием за всички училища в съответната област. Той се обявява и на интернет страницата на съответното училище.

Изпитът по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 г., а по математика – на 22 май 2017 г.

Провеждането на изпитите за проверка на способностите се организира по следния начин – изобразително изкуство – 2 юни, по музика – 5 юни и по физическо възпитание и спорт – от 31 май до 1 юни.

Документи за прием се подават между 16 и 22 юни 2017 г.

Учениците могат да кандидатстват за профилирано обучение по чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание и спорт.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *