Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

11-членна банда отива на съд за търговия с бебета в Гърция

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 11-членна организирана престъпна група за търговия с новородени в Гърция. Сумата за едно бебе достига 2000 евро.
Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Двамата живеели на семейни начала в гръцкия град Ламия. Мъжът набирал чрез посредници бременни жени от Варненска и Ямболска област, предимно от ромски произход. Организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в наета квартира. Заедно с половинката си организирали приемането на бременните в болнично заведение за раждане на бебетата, които след това продавали на гръцки семейства.

Александър осигурявал и „баща“ на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител. Освен това българинът полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение и след това – до реализиране на сделката. След изписването за тях се грижили и членовете на организираната престъпна група – Елена Ж. и Павлина Д, роднини на Светла Ж.

Александър преговарял с желаещи да осиновят новородените, договарял цената, показвал им бебето, подготвял и документите, необходими за осиновяването. След като детето било предавано на семейството, подсъдимият получавал предварително договорената сума. По-голямата част оставали за него, а за посредника, осигурил бременната, както и за нея, сумите били незначителни. Цената за продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване.

По продължилото няколко години разследване на Окръжната прокуратура във Варна срещу 11-членната организирана престъпна група са установени 14 жени, които са продали бебетата си в съседна Гърция. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до органите в Гърция. За доказване на престъпната дейност е била поискана международна правна помощ от властите в Гърция няколко пъти.

Делото за вината на приелите да изтъргуват децата си майки е разделено от това разследване и е предадено по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

Търговията с бебетата като бизнес на организираната престъпна група е извършвана в периода от 2009 до 2011 г. На Специализирания наказателен съд в София са предадени освен лидерите Александър и Светла, техният син – 25-годишният Илиян Ил., както и още 8 мъже и жени на възраст от 33 до 65 г.

Предстои процесът да бъде насрочен за разглеждане, уточниха от прокуратурата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *