Местан ще заведе дело срещу България в Страсбург, щял да сезира и НАТО

Споделете лесно и бързо тази публикация

Лидерът на “Обединение ДОСТ” Лютви Местан обяви пред “Нова телевизия”, че ще заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Причините за решението му са блокадата на българско-турската граница, която попречила на хиляди български граждани да участват във вота, както и искането в избирателните комисии в Турция всеки гласуващ да напише името си в декларация, преди да пусне бюлетината си.

По думите му конституцията била нарушена и точно заради това партията му искала касиране на изборите. Местан уточни, че декларацията за оспорването на резултатите е била подготвена още преди края на изборния ден и е нямало никакво значение колко процента ще получи ДОСТ.

“Попълването на името изисква писмен ценз. Дали мога да пиша или не не ми пречи да избирам за кого да гласувам. Това напомня действията на нацистите срещу евреите”, добави Местан.

Той каза още, че ще сезира всички възможни институции за нарушените изборни права на българските граждани, живеещи в Турция. Сред тях Местан посочи дори и НАТО. Освен това мислел да съди и всеки, който казвал, че той и партията му са продукт на Турция.

Лидерът на “Обединение ДОСТ” допълни, че вотът в южната ни съседка за пръв път е диференциран, тъй като се е появила алтернатива на ДПС. Според него монополът на Движението за права и свободи е бил разбит и “изборът на турците и мюсюлманите в България се е нормализирал”.

“ДПС не е желан партньор не само от Турция, но и от всички страни, които искат да видят България като некорумпирана държава, без олигархия”, заяви Местан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *