Оправдан полицай осъди прокуратурата за 10 хил. лв

Споделете лесно и бързо тази публикация

Бившият полицай Петър Кунински е осъдил прокуратурата на 10 хил. лв. за водено срещу него и още петима негови колеги дело, известно като “Частния КАТ”, съобщи “Правен свят”. Тези пари ще бъдат платени заради поредна шумна акция на МВР от времето, когато то бе оглавявано от Цветан Цветанов.

Решението е на Върховния касационен съд (ВКС).

Той допусна касационно обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), който беше занижил обезщетението до 3 600 лв. Преди това пък Окръжният съд във Враца беше уважил изцяло иска на Кунински по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), който беше за 60 хил. лв.

През септември 2009 г. тогавашният вътрешен министър Цветанов обяви, че 8 полицаи от Бяла Слатина са задържани при акция на дирекция “Вътрешна сигурност” и на прокуратурата във Враца. По думите му, полицаите се занимавали с рекет на български шофьори и чуждестранни тираджии и действали като частен КАТ.

“Групата е емблематична в района, от затворен тип и дълго е функционирала. Надявам се оповестяването на подобни акции да има превантивен ефект. Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи”, каза тогава Цветанов.

Кунински беше един от задържаните и престоя в ареста до 18 декември, когато беше освободен срещу парична гаранция от 1 000 лв. Повдигнати му бяха обвинения за участие в организирана престъпна група, длъжностно престъпление, продължавано документно престъпление и за държане на оръжия и боеприпаси.

Година по-късно прокуратурата свали три от обвиненията, а през 2011 г. в съда е внесен обвинителен акт само за едно документно престъпление. Две години по-късно районният съд във Враца е оправдал Кунински по обвинението, че е съставил акт на шофьор, в който удостоверил неверни обстоятелства. На практика делото е приключило на една инстанция, след като прокурорът не е поддържал протеста пред по-горния съд и оправдателната присъда е влязла в сила през октомври 2013 г.

В окончателното си решение ВКС приема, че като е определил по-ниско обезщетение апелативният съд не е оценил, че в продължение на 1 година Кунински постоянно е бил привличан като обвиняем за няколко престъпления, нито задържането му за 72 часа преди постоянния арест, наложен от съда за 3 месеца, както и повдигнатите тежки обвинения, едно от които предвижда затвор до 10 г.

“Като блюстител на реда ищецът е приел тежко обвиненията в неговото умишлено нарушаване и наложените му ограничения”, аргументират се върховните съдии.

Така делото “Частен КАТ” влиза и в графата за акциите на МВР, които преди години бяха шумно рекламирани от страницата на министерството и лично от Цветан Цветанов, а след това доведоха само до осъдителни решения за държавата, припомня “Правен свят”. Само по най-известните дела от този период, приключили с оправдателни присъди за подсъдимите, държавата беше осъдена в Страсбург да плати обезщетения за над 220 000 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *