Старт на процедурата по Brexit

Споделете лесно и бързо тази публикация

Бриитанската министър-председателка Тереза Мей ще внесе днес официалните документи за започване на развода с Европейския съюз. С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното и ще навлезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС, съобщи Ройрс.

Девет месеца след като британците гласуваха за напускане на блока, Мей ще уведоми днес председателя на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, че страната й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 г.

Мей, която отначало бе противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха, обхванала острова след референдума на 23 юни миналата година. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г.

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трилиона щатски долара. Предстои да видим дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.

За ЕС, който вече се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и бежанци, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство, пише БТА.

Даунинг стрийт публикува снощи снимка, увековечаваща момента, в който Мей подписва официалното писмо, което ще промени коренно съдбата на Обединеното кралство, когато бъде връчено днес на Туск, отбеляза Франс прес.

Разкрити бяха и части от речта, която премиерката ще изнесе днес малко преди обед пред британския парламент. “Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом”, ще каже Мей пред депутатите, когато обяви формалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.

Шестдесетгодишната Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал британски премиер през последните години. Тя трябва да запази целостта на Великобритания на фона на подновените шотландски искания за независимост и едновременно с това да води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и още куп сложни въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *