Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Индустрията у нас: високи печалби – ниски заплати

Индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, плащайки едни от най-ниските заплати в ЕС.
Това е извод от експертен анализ на КНСБ, предоставен на национална конференция „Социалният диалог за справедливо и достойно заплащане на труда“, организирана от Конфедерацията, предаде БТА.

Социалният диалог е в контекста на европейската кампания за увеличение на доходите в индустрията.

Според данните на синдиката един работник в сектора „Производство на облекло“ у нас получава средно 276 евро, докато неговият колега в Испания се разписва за 1606 евро.

Във фармацията разликата е близо 6 пъти – българският служител взима 536 евро, докато испанският му колега получава 3480 евро.

В същото време рентабилността в нашата добивна промишленост е сред най-високите в Европа – 31,7 на сто при средно 21,7 на сто за ЕС.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че спорът произвеждаме ли повече отколкото получаваме, трябва да получи завършен отговор в различните индустрии.

По думите му на макрониво отговорът е ясен – БВП още през 2003 г. достига равнището си от 1990 г. и за целия преходен период 1990-2016 г. е нараснал в реално изражение с 47,6%, докато реалната средна работна заплата и реалната минимална работна заплата едва през 2016 г. са надхвърлили нивата си от 1990 г., със скромния ръст съответно с около 5 и 6 на сто.

Само в Албания заплатите са по-ниски

Според КНСБ това твърде продължително и сериозно изоставане на доходите от БВП трябва да се преодолява и то в кратки срокове.

Президентът на КНСБ смята, че съпоставката със съседните страни е важна и цитира данни, според които България е с 40% по-ниска минимална работна заплата и с трийсет и няколко на сто по-ниска средна работна заплата в сравнение с Румъния, но отчете, че БВП на глава от населието в съседката ни е по-висок като цяло, макар не и във всички сектори.

В Сърбия средната заплата е с над 30% е по-висока, а минималната – с петнайсетина на сто, каза още Димитров и допълни, че само в Албания заплатите са по-ниски.

Според него минната индустрия в България е една от най-високоефективните, но въпреки увеличаването на добавената стойност, сумарно в добивната промишленост динамиката на средната работна заплата показва, че малко над 16% е увеличението през 2016-а спрямо 2012 г. при намаляване на 10% на заетите.

От КНСБ смятат, че е време българските политици да заявят на национално и европейско ниво исканията за индустрията, тъй като планът „Юнкер“ досега придобива реални измерения само за малките и средните предприятия, но не и за инфраструктура и индустрия.

Служебният вицепремиер Илко Семерджиев заяви, че липсата на справедливост в разпределението и заплащането е в основата на всеки дисбаланс. По отношение на ниските възнаграждения и тезата, че те са в основата на конкурентоспособността, вицепремиерът смята, че това далеч не е така, защото конкурентоспособността не означава да потискаш една част от икономическите фактори, за да набира скорост друга.

Люк Триангъл – Генерален секретар на IndustriALL European Trade Union посочи, че европейските синдикати ще настояват за единна минимална работна залата в Европа, както и за спешно увеличаване на заплатите в цяла Европа.

Работодателите коментираха, че проблемът в заплащането идва най-вече от фирмите, които са в сивия сектор.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков отбеляза, че когато се съпоставяме с Румъния, трябва да знаем, че за периода 2004 -2007 ние сме изпреварвали Румъния по производителност, макар и с малко, но в момента ситуацията не е такава. По думите му причината е в начина, по който се инвестира в българската икономика, в недалновидната енергийна политика също.

По повод обвиненията, че работодателите отказват социален диалог, Бранков отбеляза, че от години от бизнеса настояват за консултиране на бюджетната прогноза, а това не се случва.

Последната промяна в Кодекса на труда за отработването на почивните дни също не беше консултирана, а тя може да доведе до процент и половина -два по-малко произведен брутен вътрешен продукт, каза Бранков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *