Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Бивши шефове на ”Напоителни системи” обвинени за 963 000 лв.

Спецзвеното „Антикорупция“ повдигна обвинения срещу бившите изпълнителни директори на „Напоителни системи“ Ивайло Първанов и Стайко Ганчев.
Двамата са обвинени за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Разследването за безстопанственост в „Напоителни системи“ е започнало в началото на февруари т.г.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение за сключване на неизгодни сделки. В периода от 15 декември 2014 г. до 13 юни 2016 г., като изпълнителен директор на дружеството, той е сключил 79 договори за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784, 56 лв. Според прокуратурата, не е имало необходимост от сключването на тези договори, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители. От сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни вреди за „Напоителни системи“, като случаят е особено тежък.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка и в безстопанственост. На 24 февруари 2012 г., като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Ганчев е сключил консултантски договор с търговско дружество. По силата на този договор дружеството изпълнител е трябвало срещу сумата от 20 000 лева да изготви и консултира „Напоителни системи“ по отношение на необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред КЕВР.

Разследването обаче е установило, че не е била налице необходимост от сключването на договор с такъв предмет, тъй като в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги не е предвиден лицензионен режим пред КЕВР.

Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от КЕВР, че като ВиК оператори следва да разработят и представят в комисията бизнес план за развитие на дейността.

От сключването на този неизгоден договор за „Напоителни системи“ е произлязла значителна вреда в размер на 20 000 лв.

На Ганчев е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост – в периода от 6 ноември 2012 г. до 13 май 2013 г., той умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, от това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 346 389 лв., като сумата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Установено е, че по сключен договор на 2 август 2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги, Стайко Ганчев е разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

Двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *