Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

„Картелът на горива“ бил само обмен на информация

Няма картел на пазара на горива, а обмен на информация, заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. През октомври м.г. тя обяви, че Комисията има убедителни доказателства за картел на горива между шест от основните вериги бензиностанции и до месеци ще има глоби.

По-рано тази седмица обаче стана ясно, че анализът не показва съгласувана практика.

„Повод за образуване на това производство беше секторен анализ. Ние не сме ценови орган, ние сме орган, който установява в конкретни дали има съгласувана практика между фирмите и не е наша задача да кажем дали цените ощетяват потребителите или не. Има друг компетентен държавен орган, който трябва да се произнесе по този въпрос. Ние в конкретния случай имаме единствено за цел да кажем дали има картел –  съгласувана практика с антиконкурентен ефект. Това е нещото, което комисията не можа да докаже. Доказахме обмен на информация, която обаче няма антиконкурентен ефект“, разясни Ненкова.

„Затова с оглед да не се нарушава конкуренцията в бъдеще, това беше поводът за формулиране на тези поведенчески мерки към страните в процедурата“, уточни още тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *