Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Областният управител върна спорното решение за Копривщица

Областният управител на Софийска област връща за ново обсъждане в Общински съвет-Копривщица решението за статута на града.
Областният управител на Софийска област София Торолова е издала заповед, с която връща за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решение номер 166 от Протокол 20 от 17 март тази година като незаконосъобразно.
Това информира самата Торолова в съобщение до медиите.

Налице са основания за незаконосъобразност на решението, се посочва в заповедта, приложена в съобщението.
В нея се отбелязва, че описаната процедура за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на общински съвет.

Решението е взето при нарушение на материалния закон и процесуалните правила, което води до неговата незаконосъобразност и е предпоставка за осъществяване правомощията на областен управител, тоест да върне за ново обсъждане и разглеждане. Няма данни за направено искане от кмета на община Копривщица за промяна на статута към МК, се отбелязва в заповедта.

Очаква се Общинският съвет на Копривщица да прегласува решението си. Председателят на Общинския съвет Рашко Христов заяви по време на дискусия за бъдещето на Копривщица, че днес ще предложи решението за включване в дневния ред и всеки от общинските съветници ще трябва да изрази своя глас. Христов подчерта, че никога не е ставало дума за отпадане на статута на Копривщица като недвижима културна ценност, а в Общия устройствен план /ОУП/ да се запише коректното наименование.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов посочи, че ще поиска такава промяна, за да може да се ускори приемането на ОУП. Радвам се, че тази дискусия е предизвикана и оттук нататък трябва всички да излезем с ясна позиция за бъдещето на града, заяви той.

Председателят на общинския съвет заяви, че зад решението няма никакви скрити инвеститорски намерения и че никой няма да строи там, където е забранено. Предприемачът Радослав Йовков добави още, че през седмицата положението в Копривщица е трагично и ако не се даде възможност законово градът да се развива, той ще бъде обречен.

Искам всички тези хора, които предизвикаха тази провокация, да дойдат в Копривщица и да помогнат, защото там туризъм се прави много трудно, отбеляза Ботьо Ботев, председател на комисията по туризъм в Копривщица.
По думите му градът има проблеми с водния цикъл, канализацията и инфраструктурата.

От МРРБ заявиха, че ведомството е отворено за решаването на тези проблеми на града. На дискусията присъстваха и експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *