20 г. затвор за жестоко убийство след забележка

Споделете лесно и бързо тази публикация

Върховният касационен съд потвърди присъдите на 20-годишния Йоко Йонов и 17-годишния Мартин Райков за жестокото убийство на 64-годишния Стоян Иванов в Правец.
Йонов е осъден на 20 години “лишаване от свобода”, а Райков – на 3 години и 4 месеца затвор, защото по време на убийството е бил на 15 години. Престъплението било извършено в съучастие по особено мъчителен начин за починалия и с особена жестокост, съобщиха от прокуратурата.

На 6 март 2015 г., около 18 ч., Йоко и Мартин заедно с още трима души били в заведението „Двата лъва” в Правец, където употребили алкохол. Половин час по-късно петимата напуснали заведението и се насочили в посока централната градска част, преминавайки през пешеходната зона. Всички били в приповдигнато настроение под влияние на изпитото, като говорели на висок глас и ръкомахали.

Между хотел „Правец Палас” и старата поща, петимата видели вървяща срещу тях група възрастни жени. При срещата с тях Йоко Йонов нарочно се блъснал в две от тях, като им направил забележка на висок глас да се отдръпнат от пътя и да му направят място. Възмутен от арогантното поведение на 18-годишния тогава Йоко, минаващият наблизо Стоян Иванов (на 64 години) учтиво се опитал да му направи забележка.

След това възрастният мъж продължил да върви към дома си, но бил застигнат от Йонов, който му нанесъл няколко удара в областта на главата. Стоян Иванов паднал на земята и започнал да вика за помощ, тогава останалите четирима от компанията на Йонов го издърпали, като му казали да го остави, тъй като имало много хора.

Пенсионерът продължил към дома си, но в близост до детска площадка на пл. „Трети март”, Йоко Йонов го пресрещнал и се нахвърлил отново върху него. Започнал да го удря с ръце и крака по тялото и главата. В побоя над Иванов се включил и 15-годишният Мартин Райков, който ритал и удрял мъжа, докато той престанал да мърда, а останалите им трима спътници безучастно наблюдавали.

След това петимата изоставили пребития мъж и си заминали.

Пристигналият на място екип на “Спешна помощ” само установил смъртта на Стоян Иванов. Според заключението на съдебно медицинската експертиза смъртта на мъжа се дължи на дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, настъпила в резултат на тежката черепномозъчна травма, довела до развитието на тежък мозъчен оток с вклиняване.

Пред първата съдебна инстанция подсъдимите се признали за виновни и делото се провело при съкратен процес. При него наказанията задължително се редуцират с 1/3.

Присъдата обаче е изменена от Софийски апелативен съд, като наложеното на Йоко Йонов наказание е намалено от 25 години „лишаване от свобода“ на 20 години.

Върховният касационен съд е потвърдил изцяло решението на апелативните магистрати. Наложената окончателна присъда за Йонов е 20 години затвор, а на непълнолетния Райков – 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *