Прокуратурата обвини министъра на здравеопазването за заплаха на подчинен

Споделете лесно и бързо тази публикация

Специализирано звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев за заплашване на негов подчинен, се разбира от съобщение на държавното обвинение.

Семерджиев е обвинен в това, че на 24 март тази година е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочен министъра човек за свой заместник. От прокуратурата не посочват за коя изпълнителна агенция става дума. Казва се обаче, че на 20 февруари в Министерството на здравеопазването е имало среща между Семерджиев и директора ѝ, на която министърът е заявил, че желае той да назначи конкретен човек за свой заместник. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка и установил, че човекът, който Семерджиев искал да бъде назначен, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността, се казва в съобщението на прокуратурата.

На 27 февруари човекът, който Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишъл в Агенцията и провел среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията го уведомил, че би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска.

“На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни”, казват от обвинението. Според прокуратурата Семерджиев е заявил “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща”. Казал и че до понеделник директорът на Агенцията трябва да му докладва за назначаването на посочения от него човек. “Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече”, пише отще в съобщението.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение “подписка”.

В последните седмици министърът на здравеопазването направи редица промени на ръководни позиции в системата. На 1 март бе назначен нов директор на Изпълнителната агенция “Медицински одит”, по-рано сменени надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и подуправителя ѝ. Сменени бяха и ръководствата на няколко болници, включително на “Пирогов” и на “Майчон дом”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *