Румънските власти започват борба с играта “Син кит”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Вътрешният министър на Румъния Кармен Дан и столичният кмет Габриела Фиря ще се срещнат с учениците от редица училища в Букурещ, за да говорят за играта “Син кит”, информира днес вестник “Либертатя”, цитиран от БТА.

“Ще се опитаме да обясним на учениците колко опасна е тази игра”, каза вътрешният министър по повод срещата. Играта “Син кит” ще бъде анализирана идната седмица и в румънския парламент, в комисията за контрол на информационните служби.

Освен това областният управител на окръг Вълча в южната част на Румъния свика извънредно заседание с представители на редица обществени институции, за да се обсъди играта “Син кит”.

Властите са под тревога, след като са получили информация, че шест деца от Дъмбовица играят “Син кит”, която уби над 130 младежи в Русия. Румънските ученици се наблюдават внимателно от полицията и вече са получили психологическа помощ. Обезпокоителен е фактът, че броят им расте от ден на ден.

Руската игра “Син кит” има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от “надзорник” или “ментор”. Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип.

Поръченията, които се изпълняват в течение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4.20 ч., гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото.

Всичко това, твърдят психолози, е, за да се травмира играчът и да се направи така, че той да изгуби вяра в себе си, като целта е да се самоубие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *