Атаката в Петербург извършена от руски гражданин, роден в Киргизстан

Споделете лесно и бързо тази публикация

Терористичната атака в метрото на Санкт Петербург е извършена от гражданин на Русия, който е роден в Киргизстан. Това съобщава Интерфакс, позовавайки се на информация на спецслужбите на Киргизстан.

Вероятно извършителят на терористичната атака в метрото на Санкт Петербург на 3 април е родом от Киргизстан, а сега е гражданин на Русия, каза официалният представител на Държавния комитет за национална сигурност на републиката Рахат Сюлейманов.

По думите му спецслужбите на Киргизстан взаимодействат с руските си колеги.

Франс прес съобщава, позовавайки се на говорител на Държавния комитет за национална сигурност, че атентаторът е Акбаржон Джалилов, който е роден в град Ош през 1995 г.

От Казахстан отрекоха информация, че техен гражданин е извършителят на нападението.

На 3 април в метрото на Санкт Петербург между станциите «Сенная площадь» и «Технологический институт-2» беше извършена атака, при която загинаха 14 души, а 49 пострадаха.

Източник от правоохранителните органи обяви пред ТАСС, че по предварителни данни взривното устройство е било детонирано от атентатор самоубиец.

Съдейки по характера на телесните повреди, нападението е извършено от атентатор самоубиец, поясни той.

Представителят добави, че бомбата е била прикрепена за тялото му или е била в раница, или я е носил в ръцете си на нивото на корема.

Това ставало ясно, по думите на източника, от нараняванията в коремната област.

По-рано беше съобщено, че атаката е извършена от 23-годишен нападател от Централна Азия.

В Петербург е обявен тридневен траур.

Най-малко 7 000 граждани на бивши съветски републики, включително 2 900 руснаци, са се присъединили към терористични организации в Ирак и Сирия, предимно към ДАЕШ (“Ислямска държава”), според Федералната служба за сигурност на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *