Няма запис на разговора между Семерджиев и Стоименова

Споделете лесно и бързо тази публикация

Няма запис на разговора, проведен между здравния министър Илко Семерджиев и директора на Агенцията по лекарствата Асена Стоименова, но има очевидци. Не са ползвани специални разузнавателни средства (СРС). Това заяви пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Прокуратурата не контролира назначенията в държавните дружества. Дали е имало необходимост, не е наша отговорност, поясни тя.

Конкретните думи на служебния здравен министър Илко Семерджиев: “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща” са част от разговора и формата на принуда, коментира Арнаудова. Преди това Семерджиев е поискал нейната оставка, тя отговорила, че няма да я подаде. Не е работа на министъра да определя назначаването на заместник, обясни Арнаудова.

Според нея, не е имало заместник, защото очевидно не се е налагало. В изключителни правомощия е само на директора да назначи свой заместник. Лицето, посочено от Семерджиев за заместник на директора на Агенцията по лекарстата, упражнява дейност в областта на клинични изпитвания, превод на медицинска литература . Те са подотчетни лица на Агенцията за лекарства. С исканото назначение е могло контролирано лице ще стане контрольор, каза Арнаудова.

По отношение на другия сигнал срещу служебен министър от кабинета “Герджиков” –

Теодор Седларски, е подаден сигнал от неговия предшественик на поста Божидар Лукарски.

Не е приключила проверката по сигнала на Лукарски, каза Румяна Арнаудова. Става дума за начина, по който е сменен борда на директорите. Назначава се в дружеството лице, свързано с японската фирма, която ползва патента. С това назначение се въвежда в борда на директорите на лице, което е в пряка зависимост от дружество, където се печели този оборот.

Не говорим за натиск, а за нарушаване на служебни отношения и назначаване на лица, които не отговарят на изисквания на закона, каза Арнаудова по отношение на сигнала към икономическия министър. Там има опит дама да бъде назначена в борда на директорите, която има нередности на документите, по-конкретно свидетелството за съдимост, обясни Арнаудова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *