Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени

Засилени мерки за сигурност са предприети у нас

У нас мерките за сигурност на стратегическите обекти остават засилени. Под особено наблюдение са гари, автогари, летища и метрото в София.
Темата стана отново актуална след атентата в метрото на Санкт Петербург, при който загинаха 14 души.

От Министерството на вътрешните работи заявиха за bTV, че са предприели всички необходими действия за безопасността на гражданите.

Автор на антитерористична система, която хваща взрив в затворено помещение, е българският лекар доц. Николай Младенов.

„Камерата фиксира мястото на взрива. Брои хората, определя точното място на взрива, определя тротиловия еквивалент – примерно 10 кг, и оттам определя събитието, чрез използването на трите модалности – звук, светлина и температура”, казва доц. Младенов.

На базата на сложни изчисления системата определя 6 възможни видове травми, разпределени в 5 зони – от зоната на абсолютната смърт до тази с по-леките наранявания. Информацията достига от мястото на инцидента до приемен център за минута и половина.

Според автора прилагането на системата може да намали смъртността при терористичен инцидент с 30%.

„Медицинските сили знаят след минута и половина какви жертви има долу като тежест на травмите и като количество”, уточни той.

Системата ще бъде въведена при ремонта на Националния дворец на културата и ще се използва при събития свързани с председателството ни на Евросъюза.

Експерти по сигурността определят метрото в София като лесна мишена. „Там мерките за сигурност не могат да гарантират 100% сигурност на пътникопотока”, твърди Славчо Велков, експерт по сигурността.

Специалисти твърдят, че нивото на сигурност в софийското метро е съпоставимо с други метрополитени по света. Експерти предупреждават, че ключова роля за предотвратяване на инцидент имат не камерите, а гражданите, като сигнализират за необичайно поведение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *