Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

Споделете лесно и бързо тази публикация

Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България за неспазване на задълженията си по директивата за качеството на въздуха. Това съобщиха от Съда на ЕС.

Евромагистратите са решили, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на ЕС. Решението на Съда гласи, че с постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г., включително, както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за концентрациите на прахови частици в няколко града.

Те са София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна. Страната ни не е изпълнила задълженията си за приложение на съответната директива.

Съдът на Европейския съюз публикува решението си по делото срещу България за нарушаване на Директива 2008/50 на ЕС за качеството на атмосферния въздух. В документа пише, че Съдът намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на цялата страна.

България е нарушила европейското законодателство и с това, че в програмите за качество на въздуха в районите с наднормено замърсяване не са предвидени мерки за намаляване на замърсяването и съобразяване с нормите на ЕС във възможно най-кратък срок. Бъдещо бездействие на институциите по въпроса може да доведе до сериозни финансови санкции за страната ни, предупреждават от “Грийнпийс”-България.

От години еколозите предизвикват за внимание от институциите и гражданското общество към лошото качество на въздуха в страната. Според представители на екомрежата у нас, решението на съда е напълно оправдано.

Европейските норми за качество на атмосферния въздух са важни и тяхното пренебрегване води до сериозни здравни последици като астма, заболявания на белите дробове, дихателните пътища и сърдечно-съдовата система.

Според Световната здравна организация през 2012 г. в световен мащаб замърсяването на въздуха е причина за 3 милиона преждевременни смъртни случаи. В Европа те са 479 000, от които 8 634 в България, нареждайки страната на едно от водещите места в Европа.

“Европейското законодателство за качество на атмосферния въздух е полезен инструмент, благодарение на който много европейски градове предприемат мерки и инициативи да се справят с лошото качеството на въздуха”, коментира Теодора Стоянова, координатор на кампания “Климат и енергия” към “Грийнпийс”-България.

Двата основни източника на замърсители – автомобилният трафик и отоплението на твърдо гориво. За намаляване на вредните емисии е необходимо създаване на адекватни политики, които подкрепят развитието на велосипедния и обществения транспорт, замяната на остарели и неефективни горивни системи за битовото отопление.

От “Грийнпийс”-България се надяват, че решението на съда, макар и негативно за България, ще доведе до реални промени в националните и местни политики за качеството на атмосферния въздух.

Според Комисията, България нито е взела всички необходими мерки, за да прекрати превишаванията на нормите, нито е осигурила достатъчно информация относно мерките за подобряване качеството на въздуха.

Според тях, първата стъпка в правилната посока е разработването, актуализирането и реализирането на наличните програми за качество на въздуха, за които съдът потвърждава, че имат сериозни структурни проблеми. Според еколозите е необходимо и приемането на реални мерки срещу превишаването на нормите във възможно най-кратък срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *