Шефът на КЕВР: Има шанс парното да поевтинее

Споделете лесно и бързо тази публикация

В петък ще се гласуват новите по-високи цени на тока и на топлоенергията, но шанс за понижение на цената през следващия отчетен период има.
Това заяви пред Нова телевизия председателят на КЕВР Иван Иванов, който бе категоричен, че след увеличението на природния газ трябва да има и увеличение в цените на топлата вода и парното.

По думите му това увеличение влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената.

Според Иванов това ще зависи от цените на енергоносителите на международните пазари, които КЕВР постоянно следи. Той отново прехвърли отговорността на минали правителства, когато е сключван договора с “Газпром” за доставка на газ.

Цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%, каза още Иванов. Той напомни, че тя не е променяна в рамките на две години. Причината за поскъпването е когенерациите на топлофикациите.

Аз ще гласувам “за”, защото комисията се води от 3 принципа – независимост, спазване на законите и приемане на справедливи решения, каза шефът на КЕВР.

Той остро разкритикува позициите на БСП и омбудсмана Мая Маналова, които настояха КЕВР да не приема това решение.

Преди два дни десетки граждани протестираха пред КЕВР заради повишението на газа с над 30%, което от своя страна води до по-високи цени на парно и топла вода. Те на няколко пъти блокираха бул. “Дондуков” и създадоха хаос в движението.

ГЕРБ и БСП пък влязоха в остър спор относно цената на газа.

От левицата обвиниха КЕВР, че с действията си подпомага бъдещото правителство на ГЕРБ. Те настояха новият кабинет веднага да повиши доходите на най-бедните, за да могат да поемат повишението на цените. От левицата дори поискаха моментално спиране на повишението на цените.

От ГЕРБ контрираха, че БСП се заиграва политически с темата и напомниха, че лица, близки до социалистите, са били на протеста пред КЕВР. Те обещаха, че първите мерки на новия кабинет ще са да накарат “Булгаргаз” да намери резерви и да понижи цената на газа.

Корнелия Нинова отправи недопустими и грозни упреци, че сме обслужвали партия ГЕРБ. Най-голямото постижение на този състав на регулатора в последните 2 години е, че въпреки всякакъв натиск, ние сме останали независими, каза шефът на КЕВР.

Иванов нападна и Мая Манолова, която обяви, че е изключително притеснена от случващото се. Той определи изказванията й като изключително некомпетентни.

Не може хората по селата, които се отопляват на дърва, да спонсорират гражданите с парно по градовете, категоричен бе Иванов.

Той съобщи, че цената на парното и топлата вода ще скочи с между 20% – 23%, 24% и само в Плевен увеличението ще бъде по-голямо, защото там е допусната грешка с ценообразуването преди. Председателят на КЕВР заяви, че новопредложената цена на топлоенергията е реалната цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *