Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

КЕВР решава окончателно за шоковото поскъпване на парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) решава окончателно за поскъпването на парното и топлата вода. Новите цени на топлинната енергия, записани в доклада на регулатора, са различни в отделните градове, като най-ниското поскъпване е почти 18% във Велико Търново, а най-много е в Плевен с 37.4%. Цената на услугата за „Топлофикация София” ще се увеличи с близо 23%. Новите цени на газа ще се отразят и на ел. енергията – токът за бита ще поскъпне с малко под 1% и с 3.5% за бизнеса.

Поскъпването на природния газ с близо 30% от 1 април е причината за предстоящото шоково увеличение на цените на парното и топлата вода в страната. Повишението варира в отделните градове заради характеристиките на различните топлофикации.

Най-ударното поскъпване, според доклада на експертите на КЕВР, ще бъде в Плевен с 37,4%, където цените на парното и топлата вода ще се увеличат от сегашните 46,79 лева за мегават на 64.29 лева. В София услугата ще скочи с 22.7 на сто и столичани ще плащат 79,20 лева за разлика от сега действащите 64,52 лева.

В Разград и Враца увеличението е около 24,5 процента, а в Пловдив – 21,8 на сто. 25.6% е поскъпването в Бургас, а във Варна цената на услугата се повишава с 22.7 на сто. Най-ниското поскъпване ще бъде във Велико Търново с почти 18%, като жителите на града ще плащат вместо 73.14 лева на мегават новите 86.24 лева.

Поскъпването на газа ще се отрази и на цените на тока – предвижда се увеличение за бита с малко под 1% и 3,5% за бизнеса. Новите по-скъпи цени на парното, топлата вода и тока, ще бъдат факт веднага след окончателното решение на КЕВР днес.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *