Нови правила бавят преминаването през ГКПП-ата

Споделете лесно и бързо тази публикация

Километрични колони от чакащи автомобили и камиони са се образували на граничния пункт „Кулата-Промахон“ и в двете посоки, предаде БНР.
Освен традиционната причина – интензивния трафик в края на работната седмица, задръстването е и заради влезлия в сила Регламент 2017/458 на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Кодекса на шенгенските граници.

Регламентът въвежда извършването на системни /задължителни/ проверки на всички категории пътници, в това число и на гражданите на ЕС и техните документи за пътуване, при преминаването им през граничните пунктове.

Мярката е задействана заради повишената опасност от терористични атаки, като позволява личните документи на всеки пътуващ да бъдат проверявани в базата данни на Шенгенската информационна система.

За да се избегнат дългите опашки от чакащи, служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ извършват пълна проверка на лицата, за които преценят, че са потенциално опасни за сигурността.

В тази връзка Главна дирекция “Гранична полиция” уведомява гражданите, че е възможно увеличаване на времето за изчакване в зоните на ГКПП за извършване на тези гранични проверки.

Дежурните екипи на Кулата потвърдиха, че има километрични задръствания на територията и на България, и на Гърция, но отрекоха причината да е свързана с щателните проверки на личните документи на всички, влизащи и излизащи от страната.

До момента няма данни за съмнителни лица, преминали през най- натоварения пункт на българо-гръцката граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *