8 задържани за атентата в Санкт Петербург

Споделете лесно и бързо тази публикация

8 души са задържани по разследването за атентата в Санкт Петербург, съобщиха от Следствения комитет на Русия.
Шестима са задържани в Петербург, а двама в Москва. Всички те са от Централна Азия.

Говорителят на Следствения комитет Светлана Петренко съобщи, че арестуваните са Сейфула Хакимов, Ибрагибжон Ерматов, Дилмурод Муидинов, Бахрам Ергашев, Азамжон Махмудов, Махамадюсуф Мирзаалимов, Шохиста Каримова и Содик Ортиков, предаде ТАСС.

При обиски у задържаните е открито взривно устройство, което е аналогично на откритото на метростанция “Площадь Восстания”, което бе обезвредено от сапьори.

Основното послание на Кремъл още от първия ден на атентата е, че Русия не е изолирана от общия проблем на тероризма в света, предаде БНТ. Руските власти и Владимир Путин говориха за необходимост от солидарност с Русия и от засилване на международното сътрудничество в борбата с тероризма.

В парламента прозвучаха предложения за ожесточаване на наказанията срещу терористите, включително за връщане на смъртното наказание, макар че по-късно беше обявено, че законът няма да бъде приеман. Говори се и за ожесточаване на миграционния контрол, за възможно въвеждане отново на визи за гражданите на страните от Централна Азия.

Шокът след това, което се случи в Санкт Петербург, постепенно отминава. Според Оксана Дмитриева, която е депутат от Партията на ръста в Законодателното събрание на Санкт Петербург, атентатът ще доведе и до стагнация по отношение на проявите на опозиция в страната.

„Безусловно ще има политически последствия. И преди атентата нямаше много желание да се разрешават митинги. Властите неправилно разбираха уведомителния ред за шествие и демонстрация и смятаха, че може да разрешат или да не разрешат митинг в зависимост от политическата цел. Вероятно сега ще има „затягане на гайките“ при провеждането на масови мероприятия, но това е двустранна позиция. Опозицията ще се отнася внимателно, защото когато призоваваме хората да излязат на митинги, трябва да сме сигурни, че е безопасно за живота им. Така че и властта ще използва случилото се за свои цели, и опозицията трябва да бъде по-внимателна“, заяви Дмитриева.

По официални данни при терористичната атака загинаха 14 души, а 51 са пострадалите. 12 от тях са в тежко състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *