Двама задържани за атаката в Стокхолм, единият е узбек

Споделете лесно и бързо тази публикация

Мъж, заподозрян в терористична проява, бе задържан под стража в Стокхолм след вчерашното нападение с камион в шведската столица.
При нападението, при което камион връхлетя върху хора на улица в центъра на Стокхолм, изминавайки 50 метра, бяха убити четирима и ранени 15 души, 9 от тях тежко.

Мъжът бе арестуван снощи в градчето Мерста край Стокхолм, съобщи прокуратурата.

Той е 39-годишен узбек, който симпатизира на радикалната организация “Ислямска държава”, съоби по-рано в. “Афтонбладет”. Не е известно откога живее в Швеция.

Задържаният е заподозрян в убийства от терористичен характер, заяви говорителка на прокуратурата, без да уточни дали става дума за шофьора на камиона.

На страницата му във Фейсбук са качени пропагандни филми на ИД. Той също така е лайкнал снимки на окървавени хора, направени след атентата в Бостън от 15 април 2013 г.

По-късно снощи в предградие на Стокхолм бе арестуван друг мъж. Според полицейски източници, цитирани от държавната телевизия СВТ, е възможно двамата арестувани да са били в контакт.

Швеция е засилила контрола по границите си след атентата. Вътрешният министър Андерс Югеман уточни, че контролът по границите ще продължи 10 дни и може да бъде удължен с още 20 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *