Омбудсманът и федерацията на потребителите дават КЕВР на съд

Споделете лесно и бързо тази публикация

Омбудсманът Мая Манолова и Федерацията на потребителите внасят в Софийския административен съд жалба срещу КЕВР. Повод за това е повишението на цената на природния газ, съобщава Емил Георгиеви изпълнителен секретар на федерацията пред БНР.

Георгиев припомня, че по време на протест пред КЕВР, са отправени искания за промени в Закона за енергетиката. Двата екипа ще представят мотивите си в понеделник.

Според него, ръководството на КЕВР се отнася изключително пренебрежително към исканията на хората. Единственият начин е да се търси съдействието на съда и ако българският съд не се произнесе, ще се обърнат към този в Страсбург.

Георгиев коментира, че има европейска директива, в която ясно е записано, че потребителите плащат за това, което са поръчали.

Ако няма друг начин да се спазят правата на потребители, той счита, че в краен случай е възможно да се пристъпи и към масови протести.

Припомняме, че председателят на КЕВР Иван Ивано съобщи, че увеличението влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената.

Решенията в КЕВР се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите, е мнението на омбудсмана Мая Манолова, която преди 3 дни участва в открито заседание на КЕВР. На него което трябваше да се вземе решение за цената на парното и топлата вода след поскъпването на цената на природния газ от 1 април. Крайните цени на природния газ, топлата вода и парното ще бъдат уточнени на закрито заседание на КЕВР на 7 април, петък.

Въпреки уверенията на шефа на КЕВР Иван Иванов, че новата цена на газа не би трябвало да повлияе на цените на стоките и работодателските организации и бизнесът скочиха срещу решението на КЕВР. На 4 април, стотици протестираха пред сградата на Енергийния регулатор, докато течеше заседанието.

В същия ден, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ. Левицата епритеснена от шоковото поскъпване на газа, тока и парното, предвидено от енергийния регулатор.

Умишлено се отлагало обсъждането на предстоящото поскъпване. През цялата кампания този въпрос се е отлагал и крил, смята Нинова. Две години и половина не е имало обществено обсъждане на скока на цената на газа, недоволни са червените.

Правителството защити повишените цени на газа, а от кабинета напомниха, че цената се определя на пазарен принцип. Посочват, че не бива да се поставят под риск сигурността на енергийната система заради преследване на политически дивиденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *