Преброяваме врабчетата в цялата страна

Споделете лесно и бързо тази публикация

Българското дружество за защита на птиците призовава хората да се включат в кампания за преброяване на врабчетата.
Първото преброяване на врабчетата в България се осъществява днес, 8 април, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, цитирано от БТА.

Акцията е част от кампанията “Ние броим врабчетата” на БДЗП. Всеки може да се включи, като отдели само 10 минути между 9.00 и 12.00 ч. и запише наблюденията си на www.vrabcheta.bg.

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна.

На vrabcheta.bg се съдържа подробна информация със снимки на видовете врабчета, както и интерактивна карта, която предлага на всеки врабчеброец да си запази удобно място, което да посети в момента на броенето.

Резултатите от проучване на БДЗП върху широко разпространените видове показват, че за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с над 30 процента.

Целта на преброяването е да въвлече голям брой хора, за да се получат представителни данни от цялата страна и да се отчетат разликите в състоянието на птиците в населените места.

Предвижда се инициативата да бъде ежегодна. Резултатите от броенето тази година ще покажат в какви числености се срещат трите вида врабчета и в какви типове местообитания. След три години данните ще позволят да се определят тенденциите в популациите и да се търсят причините за тях.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем.

Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи – това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява, посочиха от БДЗП.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април. Предвидени са награди, които ще зарадват някои от участниците чрез жребий – бинокъл, определители, специалното издание на “Ние, врабчетата”, къщичка за птици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *