За Москва поводът за отмяната на визитата на Джонсън е абсурден

Споделете лесно и бързо тази публикация

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън отмени визитата си в Москва заради ситуацията в Сирия, предаде РИА Новости съобщението на Форин офис. Според Москва, поводът за отмяната на визитата на Джонсън, е абсурден.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън публикува заявление след решението да отмени визитата си в Москва, която бе планирана за 10 април.

“Последните събития в Сирия изцяло промениха ситуацията.
Моят приоритет е да продължа контактите си със САЩ и другите страни в навечерието на срещата на “седморката”, която е на 10-11 април, за да осигуря координирането на международната подкрепа за предотвратяване на огъня в страната и да се засили политическият процес.
Ще работя за организиране на срещи с наши партньори-съмишленици, за да може да осигурим следващите стъпки”, гласи заявлението на Джонсън.

По-рано той написа в Twitter, че поддържа американския ракетен удар по сирийската авиобаза и се намира в постоянен контакт с държавния секретар Рекс Тилърсън.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира отменената визита на Джонсън.

“Създава се впечатление, че нашите западни колеги живеят в някаква собствена реалност, в която първо се опитват еднолично да строят колективен план, след това също еднолично да променят, измисляйки абсурдни поводи”, заяви дипломатът.

Тя допълни, че Русия винаги е застъпвала изграждането на стабилни отношения на твърда международно-правна основа, но “стабилността и последователността отдавна са престанали да бъдат визитна картичка на западната външна политика”, каза Захарова.

В Държавната дума отказът на Джонсън да дойде в Москва се смята за сериозна грешка. “Най-добрата дипломация е преди всичко общуването. Там, където дипломатите спират да говорят, започват да говорят пушките”, напомни известният афоризъм зам.-председателя на комитета по международни отношения Алексей Чепа.

Припомняме, преди седмица Джонсън изтъкна друга причина за отменената си визита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *