Вирусът на морбили е дошъл у нас от Румъния

Споделете лесно и бързо тази публикация

Най-много от морбили боледуват децата от 1 до 4-годишна възраст. Децата до 1 годинка е добре да имат ограничен контакти с други деца, както и с роднини.
До поставянето на ваксината те са най-уязвими, каза по Нова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

10-месечно бебе от пловдивския квартал “Столипиново” е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта.

Вирусът в „Столипиново” се оказа, че е дошъл от Румъния. В момента в Европа има случаи на епидемично разпространение на морбили в няколко държави. Най-много са в Румъния, следвана от Италия, Германия и Великобритания. В тези държави има няколко хиляди случая на болни. Няколкостотин са случаите в Полша, Унгария и други източноевропейски държави. В България досега са повече от 30, обясни проф. Кантарджиев.

Всяка тежка вирусна инфекция намалява имунитета няколко месеца. Обикновено усложненията след това заболяване са от бактериални вторични инфекции – най-често пневмония. Най-вероятно това е причината за смъртта на 10-месечното бебе, смята експертът.

По имунизационния календар децата трябва да бъдат ваксинирани два пъти – едната ваксина се поставя на 13-месечна възраст, а другата на 13-годишна възраст. След поставянето им човек е защитен повече от 95%. Когато човек е ваксиниран само веднъж, защитата е по-малка. Заболяването обаче се прекарва по-леко, каза проф. Кантарджиев.

По думите му не е възможно здрав човек да пренесе заразата, а единствено болен чрез близък контакт.

Трябва да се проветрява много добре, тъй като вирусът не обича чистия въздух, препоръча специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *