Община Пловдив планира да построи опера

Споделете лесно и бързо тази публикация

Oбщина Пловдив планира да изгради Дом на операта на мястото на бившата първа палата в Международния панаир. Тя ще е на площ 4.5 дка и по предварителни данни ще струва около 60 милиона лева. Това съобщи БТА, като цитира кмета на Пловдив Иван Тотев след заседание на политическите партии от местния общински съвет, което се е провело в присъствието на бившия министър на културата Вежди Рашидов и мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов. Тотев уточни, че мястото е избрано измежду четири терена, като останалите три се оказали неподходящи.

На предстоящата сесия на общинския съвет ще бъде гласувано предложение община Пловдив да приеме акциите от държавата в Международния панаир. Веднага след това може да се пристъпи и към преговори за вземане на самия терен. Очаква се да се изготви тристранно споразумение между община Пловдив, “Международен панаир” АД и Министерството на културата, с което да се начертаят следващите стъпки за изграждането на операта.

Според Рашидов държавата може да отпуска по 15-20 милиона годишно за срок от три години, общината също щяла да се включи. След построяването й операта ще остане за управление от държавата през Министерството на културата, а община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени.

Георги Гергов каза, че предоставянето на терена не зависи от това дали общината ще приеме акциите или не. Той обаче има едно условие – споразумението да бъде за срок от 5 години и ако не бъде построена операта, теренът да си остане собственост на панаира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *