Мая Манолова и Българската хранителна банка представят първото дарение на храни, освободени от ДДС

Споделете лесно и бързо тази публикация

Омбудсманът Мая Манолова и изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова ще представят първите дарения на храни, освободени от ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. На 7 април тази година БХБ получи своята регистрация като първия и единствен оператор на хранителна банка в България.
Събитието, което е част от кампанията на обществения защитник „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, насочена в подкрепа на възрастните хора, ще се състои от 11.00 часа в логистичния склад на БХБ – стоково тържище „Слатина – Булгарплод“, склад № 56, бул. „Проф. Цветан Лазаров“ № 13. Нагледно ще бъде показан механизмът за стимулиране на производителите и търговците на храни да даряват, вместо да унищожават хранителни продукти с изтичащ срок на годност.

По-късно, от 12.30 часа храните ще бъдат откарани в Клуба на пенсионера и на хората с увреждания в с. Бусманци /ул. „Ген. Гурко“ № 25/ .

От пресцентъра на омбудсмана припомнят, че преди година омбудсманът Мая Манолова надгради кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ с другата инициатива – „Великден – Всеки ден“, чиято основна цел бе отпадане на 20% Данък добавена стойност /ДДС/ върху дарените храни с изтичащ срок на годност. На 1 януари 2017 г. законът бе приет, но поради липса на поднормативна уредба, той на практика не функционираше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *