Тръмп: Асад е животно. Путин: САЩ удариха суверенна страна

Споделете лесно и бързо тази публикация

Тръмп и Путин дадоха интервюта за ситуацията в Сирия, а Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция днес.
Вашингтон няма намерение да разширява значително своето участие в сирийския конфликт. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия Фокс бизнес, откъси от което бяха разпространени вчера вечерта.

Говорейки за американския ракетен удар в Сирия, Тръмп каза, че САЩ е трябвало да приемат подобни действия още при администрацията на Барак Обама.

“Онова, което аз направих, трябваше да бъде предприето още при администрацията на Обама и тогава ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра”, каза той.

Тръмп заяви, че в Сирия е било използвано химическо оръжие. Той припомни, че Сирия по-рано се е съгласила да не използва такова оръжие, но е нарушила това обещание.

Американският президент заяви още, че ситуацията в Сирия щеше бъде по-добра, ако Русия не поддържаше президента Башар Асад, предаде ТАСС.

В интервюто Тръмп, говорейки за Асад, го нарича животно и много зъл човек.
Пълното интервю ще бъде излъчено по-късно днес, уточнява БТА.

Същевременно в интервю за телевизия Мир руският президент Владимир Путин каза, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие.

“Къде са доказателствата за използвано химическо оръжия? Няма. А нарушение на международното право има. Това е очевиден факт. Без разрешение на Съвета за сигурност на ООН се нанася удар по суверенна страна. И въпреки това явно нарушение на международното право всички са съгласни, приемат го и започват да кимат, поддържат го”, казва президентът в интервюто.
Пълният запис ще бъде излъчен тази вечер.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува пък днес в 19 ч. по Гринуич проект на резолюция, призоваваща сирийския режим към сътрудничество в разследването на химическата атака на 4 април в провинция Идлиб, предаде Франс прес, като се позова на американски дипломати.

Очаква се обаче Русия да използва правото си на вето. Това ще бъде деветият път, в който Москва си служи с този прерогатив, за да блокира действия на ООН срещу Сирия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *