10-месечно бебе с морбили е прието в пловдивска болница

Споделете лесно и бързо тази публикация

10-месечно момченце с морбили е прието в Клиниката по педиатрия в болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. Детето е от село Калояново и е постъпило в лечебното заведение преди четири дни с висока температура, хрема и кашлица. Няколко часа след хоспитализирането му се появява обрив, характерен за морбили. Детето своевременно е преведено в Клиника по инфекциозни болести на същата болница, като приемът на нови деца в пулмологичното отделение е преустановен веднага.

Общо 16 деца и техните майки са били в контакт с момченцето по време на краткия му престой в педиатричната клиника. На контактните деца е проверен имунизационният статус и наличието на антиморбилни антитела в кръвта. Установено е, че четири от шестте деца на възраст под една година нямат защита срещу заболяването, защото не са достигнали възрастта за ваксинация и вероятно предадените майчини антитела при тях не са в достатъчна концентрация. На тези деца е приложена пасивна профилактика с имуноглобулини. Майките също са изследвани за наличие на антиморбилни антитела и при липса на такива им се предлага ваксинация.

Към края на днешния ден в Отделението по пулмология има само 5 деца. Всички контактни на детето с морбили при изписването им са инструктирани да ограничат максимално контактуването с други деца във времето след края на инкубационния период – между 15 и 26 април 2017 г. При поява на заболяване в този период те трябва да бъдат насочвани за преглед и евентуална хоспитализация в Клиниката по инфекциозни болести.

От Клиниката по педиатрия съветват всички, които не са ваксинирани срещу морбили, да изследват имунитета си срещу това заболяване, и при липса на такъв да се ваксинират. Уместно е да се носят маски или да се ограничат контактите с лица с повишена температура, хрема, възпаление на очите и кашлица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *