Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Правителство

Герджиков ще връчи папка с препоръки на Борисов

„Подготвям една папка за следващия кабинет, който ще бъде оглавяван от бившия и бъдещ премиер Бойко Борисов. Тази папка ще съдържа много препоръки към неговия кабинет и в нея ще намерят място и проблемите на Западните покрайнини“. Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Босилеград премиерът Огнян Гержиков, след среща с националния съвет на българското малцинство в Босилеград. „Всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме“, каза премиерът.

„Аз ще ходатайствам пред него да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани“, посочи Герджиков.

Той допълни, че сред проблемите, отнасящи се до Западните покрайнини, са и тези, свързани с образованието и с икономиката.

„България има и държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на ЕС, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни и нещата ще изглежда различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно“, каза още проф. Герджиков.

Служебният премиер допълни, че е нормално да има противоречия между две съседни държави, но изтъкна, че ние не трябва да се вторачваме само в противоречията.

„Напротив – ние сме длъжни да установим възможно най-добри взаимоотношения. От наша страна това се е демонстрирало многократно. Надявам се, че такова положително отношение ще усетим и когато се срещнем с вицепремиера на Сърбия – Ивица Дачич, с когото ще обсъдим двустранните отношения“, каза Герджиков.

Той посочи още, че ще гарантира готовността на страната ни да помогне на Сърбия в затварянето на преговорните глави, тъй като ние вече сме минали по този път.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *